8 Şubat 2025

dazkiriHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; dazkiriHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

Uzmanından “Dışarı çıkmayın ya da maskeyle çıkın” tavsiyesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, hava kirliliğinin özellikle kış aylarında arttığını belirterek, yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olan bireylerin düşük hava kalitesine sahip ...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, hava kirliliğinin özellikle kış aylarında arttığını belirterek, yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olan bireylerin düşük hava kalitesine sahip günlerde dışarı çıkmamaları veya maske kullanmaları gerektiğini söyledi.

Tecer şunları ifade etti:

“Hava kirleticilerinin solunması özellikle yaşlılarda, astım hastaları, solunum yolu rahatsızlığı olan insanlar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaşadığımız bölgedeki hava kalitesini mutlaka takip etmeliyiz. Hava kalitesinin düşük olduğu günlerde özellikle yaşlılar, çocuklar ve diğer hassas grupların dışarıdaki aktivitelerini sınırlandırmaları gerekiyor. O günlerde dışarı çıkmamaları gerekiyor ya da maskeyle aktivitelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Hava kirliliğinin bir insan sağlığı problemi olduğunu içselleştirmek zorundayız.”

Tecer, sanayi faaliyetleri ve artan nüfus nedeniyle Tekirdağ’da hava kirliliğinin ciddi bir sorun haline geldiğini ifade etti. Sanayi tesisleri, araç trafiği ve yakıt kullanımı gibi etkenlerin hava kirliliğine yol açtığını vurgulayan Tecer, “Bir insan günde ortalama 20 bin litre hava soluyor. Bu nedenle soluduğumuz havanın kalitesi sağlığımızı doğrudan etkiliyor,” dedi.

Hava kirliliğinin rüzgar ve hava koşullarına bağlı olarak değişebileceğini belirten Tecer, özellikle sanayi tesislerinin yoğun çalıştığı saatlerde ve trafik yoğunluğunun arttığı zamanlarda kirliliğin zirveye ulaştığını kaydetti.

Hava kirliliğinin azaltılması için sanayi tesislerinde denetimlerin artırılması, düşük kaliteli yakıt kullanımının önlenmesi ve temiz enerjiye geçişin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Tecer, trafik akışının düzenlenmesi ve bireysel önlemler alınmasının da önemli olduğunu belirtti.

“Hava kalitesini günlük olarak takip etmeli ve bu durumu sağlığımız için bir öncelik haline getirmeliyiz,” diyen Tecer, herkesin hava kirliliği konusunda daha bilinçli hareket etmesi gerektiğini söyledi.