Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Yapay Zekâ ile Nöroloji Alanında Yenilikçi Çalışmalar

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, yapay zekâyı eğitmeyi hedefleyen önemli bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Prof. Dr. Terzi, yapay zekânın tanı araçlarını destekleyerek doktorları erken ve doğru tanı koymalarına yardımcı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Murat Terzi, tıp alanında yapay zekâ, makine öğrenimi ve dijital teknolojilere verilen öneme dikkat çekerek, OMÜ’de özellikle nörobilim ve nöroloji alanlarında yapay zekâ uygulamaları üzerinde çalışmaların yoğunlaştığını ifade etti. Hastalıkların erken teşhisi ve tedavi süreçlerinin bireyselleştirilmesi amacıyla beyin ve omurilik MR’ları üzerinde görüntü analizleri yaptıklarını belirten Prof. Dr. Terzi, bu çalışmaların hastalara özel tedavi stratejileri geliştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Prof. Dr. Terzi’nin verdiği bilgiye göre, hastaların yürüme hareketleri detaylı bir şekilde incelenerek hangi sinir sistemlerinin etkilendiğinin tespit edildiği bu çalışmaların yanı sıra, biyolojik verilerle hastalıkların teşhis ve takibinde önemli adımlar atıldığı ifade edildi. Bu verilerin birleştirilerek hastaya özel tedavi stratejileri geliştirilmesinin hedeflendiği bilgisi de paylaşıldı.

Yapay zekâ ile nöroloji bilimini bir araya getirerek, hastalık teşhis süreçlerinde hız kazanmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Terzi, bu doğrultuda multidisipliner bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürdüklerini ve yapay zekânın nörolojik hastalıkların tanısında doktorlara destek olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bu sayede, her hastanın tedavi sürecinin özelleştirilerek daha etkili ve kişiye özel sağlık hizmetlerinin sunulabileceğini aktardı.

Related Posts

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.

Bu belirtilere dikkat: ‘Tekno boyun’ olabilirsiniz!

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, gençlerde ve çocuklarda boyun ağrılarının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Teknolojik cihazların yoğun kullanımı, başta gençler ve çocuklar olmak üzere her yaş grubunda cep boyun hastalığı olarak bilinen ‘tekno boyun’ problemine yol açıyor” dedi.