Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Uzman Diyetisyenden Kurban Bayramında Et Tüketimi İçin Öneriler

Diyetisyen Kiraz Öztürk, et tüketiminin sağlık açısından önemli olduğunu ve pişirme yönteminin de büyük bir etkisi olduğunu belirtiyor. Öztürk, etin kendi yağıyla pişirilmesini önerirken yağsız kısımların tercih edilmesi ve haşlama ya da ızgara yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kavurma yöntemi yerine bu yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, ekstra yağ eklenmesine gerek olmadığını belirtiyor.

Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan diyetisyen Öztürk, Kurban Bayramı’nda fazla et tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine değiniyor. Kurban Bayramı’nda et tüketiminin arttığını ve özellikle yağlı kısımların tüketilmesinin sindirim zorluğuna, tansiyon ve kolesterol gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Öztürk, et tüketiminde uyulması gereken kurallara da dikkat çekiyor. Etin, kaslarındaki katılığın gevşemesi için en az 12 saat bekletilmesi gerektiğini ifade ediyor ve etin pişirme yönteminin de sağlık açısından önemli olduğunu vurguluyor. Etin kendi yağıyla pişirilmesini öneren Öztürk, yağsız kısımların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bayramlarda beslenmenin de önemli olduğunu belirten Öztürk, dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğini söylüyor. Kahvaltının atlanmaması gerektiğini ve hafif olması gerektiğini belirten Öztürk, öğle öğünlerinde et tüketilmesi ve yanında glisemik indeksi düşük yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Diyetisyen Öztürk, etin sağlıklı pişmesi için iç ısı derecesinin 70 derece olması gerektiğini belirtiyor ve etin yavaş, kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini vurguluyor. Sakatat tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Öztürk, bayramlarda tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bayram ziyaretlerinde hareketliliğin artırılması gerektiğine de değinen Öztürk, su tüketiminin önemine vurgu yapıyor ve gün içinde yeterli miktarda su içilmesi ve yemeklerin yavaş yenilmesinin sindirime fayda sağladığını aktarıyor. (AA)

Related Posts

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Trabzon Sağlık Turizmi Projesi İçin Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Trabzon Sağlık Turizmi Projesi’nin değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren yetkililer katılarak projedeki ilerlemeleri değerlendirdi.

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.