Komşu galaksi Andromeda’yı hiç bu kadar detaylı görmediniz

Andromeda Galaksisi ve Samanyolu’nun Karşılaştırılması

Samanyolu’nun dışarıdan görüntülenmesi günümüz teknolojileri ile mümkün olmasa da, bilim insanları benzeri olan Andromeda’ya odaklanıyor. Andromeda, yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir spiral galaksidir ve Samanyolu gibi yıldızlar, gazlar ve gizemli karanlık madde ile doludur.

Popsci haberine göre, NASA tarafından yayınlanan yeni görüntüler, dünyanın en güçlü teleskoplarından gelen verilerin bir araya getirilmesi ile oluşturuldu. Bu veriler arasında Chandra X-Işını Gözlemevi, Avrupa Uzay Ajansı’nın XMM-Newton teleskobu ve bazı amatör astrofotoğrafçılardan elde edilen optik bilgiler bulunmaktadır. Görseller, görünür, kızılötesi, morötesi, radyo ve X-ışını dalga boylarını içererek galaksinin detaylı bir portresini sunmaktadır.

Chandra teleskobunun X-ışını verileri, Andromeda’nın merkezinde bulunan süper kütleli kara deliğin etrafında yayılan yüksek enerjili radyasyonu ve galaksinin heryerine yayılmış daha küçük yoğun nesneleri gözlemlemeyi sağlamaktadır.

Görsel içeriklerin yanı sıra, NASA uzmanları, bu verileri sesle eşleştirerek bilim ve sanatı bir araya getirdi. Farklı dalga boylarına göre sıralanmış (X-ışını, morötesi, optik, kızılötesi ve radyo) notalara parlaklık sesin yüksekliğini, dalga boyları ise notanın tonunu belirlemektedir. Sonuç olarak, 152 bin ışık yılı çapındaki bir galaksinin melodiğine, hayalî bir sese dönüştürüldü.

Bilim insanları, bu yeni verilerin Andromeda hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza ve özellikle karanlık madde gizemini çözmemize yardımcı olabileceğini umuyor. Zira bu gizemli madde, astronom Vera Rubin’in Andromeda üzerinde yaptığı gözlemler sayesinde 1960’larda keşfedilmiştir.

NASA, 2027 yılında fırlatılması planlanan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu ile bu çalışmaları ileriye taşıma hedefini sürdürmektedir.

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Çin’de tespit edildi, bilim insanları alarma geçti: Dünyaya yayılma riski var

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde yapılan araştırmalarda, yarasaların böbreklerinde daha önce bilinmeyen 20 yeni virüs tespit edildi. Covid 19’un çıkış kaynağı olarak gösterilen yarasalarda tespit edilen yeni 22 virüsün yüzde 90’ından fazlası, bilim dünyası için ilk kez tanımlandı.

WhatsApp’a yeni özellik! Her gün 1,5 milyar kişi görecek…

Meta, WhatsApp kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir değişikliği hayata geçiriyor. DURUM SEKMESİNDE OLACAK WhatsApp, “Durum” sekmesine reklam ekleyerek işletmelerin potansiyel müşterilere daha kolay ulaşmasını hedeflediğini açıkladı …

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.

Musk-Trump geriliminin faturası ağır oldu: Tesla fiyatlarına kallavi zam

İş adamı Elon Musk ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki kavga sonrası hisselerinde büyük bir düşüş yaşanan elektrikli otomobil devi Tesla fiyatlarına zam yaptı.

Tam 432 robot, 7.500 tonluk binayı farklı bir bölgeye taşıyor

100 yıllık Huayanli kompleksi, 432 robot tarafından yeraltında kültürel ve ticari bölgelerin inşaatı tamamlandıktan sonra eski yerine geri taşınacak.