Kilo Alımını Tetikleyen Gizli Tehdit Duygusal Açlık

Duygusal Açlık ile Fiziksel Açlık Arasındaki Farkları Anlamak

Fazla kilo sorunu günümüzde yaş ayrımı gözetmeksizin birçok kişinin yaşadığı ciddi bir sorun. Beslenme alışkanlıklarıyla birlikte gerçek açlık hissiyle baş edebilmenin önemli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, açlık hissini anlamanın zor olabileceğini vurguladı. Karnınızın guruldaması sizi mi harekete geçiriyor, yoksa stresli bir günün sonunda çikolata arayışı mı? Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasındaki ince çizginin giderek bulanıklaştığını belirten Merve Öz, bu ayrımın sağlıklı bir yaşam ve duygusal iyilik için kritik olduğunu vurguluyor.

Açlığınız Duygusal mı Fiziksel mi?

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzm. Dyt ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, duygusal ve fiziksel açlık arasındaki farkı anlamanın yeme alışkanlıklarını ve duygusal dengeyi yeniden değerlendirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Duygusal açlık fazla kalori alımına neden olur ve bu durum hedef kiloya ulaşmayı zorlaştırabilir. Merve Öz, duygusal açlığı fark etmenin önemine dikkat çekiyor.

Duygusal Açlık Nasıl Fark Edilir?

Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, duygusal açlığı fark etmenin bazı ipuçlarına değiniyor. Yeni yemek yiyip yemeyi sürdürme isteği, stresli, mutsuz ya da çok mutlu anlarda yemek arama gibi durumlar duygusal açlık belirtisi olabilir. Stresli anlarda yemek yerine alternatif aktiviteler bulmak duygusal açlığı önlemeye yardımcı olabilir.

Yemeden Önce Bir Kez Daha Düşünün

Duygusal açlık yaşayanların yiyeceğe yönelmesi, eski bir hazza olan özlemi tatmin etme çabasından kaynaklanabilir. Merve Öz, yiyecekleri tüketmeden önce neden yemek istediğimizi sorgulamamız gerektiğini belirtiyor. Verilen haz ile kalori arasında denge kurmak önemlidir.

Stres Anında Yemek Yerine Yapılacaklar Listesi Oluşturun

Stres anlarında yemek yerine farklı aktiviteler bulmanın faydalı olduğunu belirten Merve Öz, yapılacaklar listesi hazırlamanın duygusal açlıkla baş etmede yardımcı olabileceğini söylüyor. Listede yer alan aktiviteler odağınızı değiştirerek yeme isteğini azaltabilir.

20 Dakikadan Uzun Süren Yemekler Doygunluğu Artırır

Merve Öz, yemek yeme isteği devam ediyorsa yavaş yavaş yemek yemenin ve doygunluk belirtisini beklemenin önemli olduğunu belirtiyor. Uzun süren yemekler doygunluğu artırabilir. Duygusal açlık sorununun altında yatan sebeplerin araştırılması için uzman desteği almanın faydalı olabileceğini ekliyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir