Çayırova ilçesinde hırdavat toptancılığı yapan lise mezunu İsmail Kuş, iş yerine gelen bir arkadaşının maket tırmık yapmak için ahşap gereç istemesi üzerine, minyatür sanatını denemeye karar verdi. Birinci olarak yaklaşık 300 kesimden oluşan bir köy meskeni yapan Kuş, daha sonraki çalışmalarında yapıtlarını geliştirmek istedi.
Evinin bir odasında oluşturduğu atölyede, kil, ahşap, karton ve plastik gereçlerle akaryakıt istasyonundan fırına, kırtasiyeden oto tamircisine, berberden genel tuvalete kadar bir mahallede görülebilecek yerleri gerçeği aratmayan minyatürlere dönüştüren Kuş, yapıtlarında günlük omurdaki her türlü ayrıntısı eklemeyi ihmal etmiyor.
Ortalama 5-6 bin modülden oluşturduğu yaklaşık 20 minyatür yapıda balkonda asılı olan halıdan, kapının önüne atılan çöplere, yapıların içerisindeki eşya ve makinelere kadar her ayrıntısı titizlikle işleyen Kuş, yapıtlarını değer biçemediği ve manevi kıymetinin çok yüksek olduğu için satmadığını söz etti. Kuş, yapıtlarını ilerde sergilemeyi hedefliyor.

YAPIMI 3-4 AY SÜRÜYOR
Minyatürlerinde kullandığı binlerce modülün tamamını kendisinin yapıp, boyadığını lisana getiren Kuş, şunları kaydetti:

“Çalıştığım yere gelen bir arkadaşım benden ahşap çubuklar istedi ve tırmık yapacağını söyleyince başımda şimşekler çaktı ve bende o gün bir köy konutu yapmaya karar verdim. Köy konutuyla bu işe başladım ve evrilerek binalara kadar geldim. Şu anda yapmaya devam ediyorum. Bir adedinin üretimi ortalama 3-4 ay sürüyor. Birinci yaptığım eserler ortalama 1 hafta sürüyordu, detaylar eklendikçe 4 ayı bulmaya başladı. Çalışmalarımda kullandığım bütün kesimleri kendim yapıyorum, hiçbir hazır eser kullanmıyorum. Son yaptığım makette 6 bin kesim kullandım. Tuğlalar, kiremitler, kaldırım taşları ve içerisinde kullandığım eşyalar 6 bin parçayı buluyor.”

‘SATIN ALMAK İSTEYEN ÇOK OLDU, GAYEM MÜZE OLUŞTURMAK’
Birçok eser ortaya koyduğunu aktaran Kuş, bu mevzuda rastgele bir eğitim almadığını ve görsel hafızasında kalan eserleri yaptığını belirtti. Kuş, “Yapacağım maketin birinci evvel internetten fotoğrafına bakarak birebirini şekillendirmeye çalışıyorum. Kil, ahşap, karton, plastik üzere eserler kullanarak ayrıntıları hazırlıyorum. Gören eşim dostum çok beğeniyor. Satın almak isteyen çok fazla kişi oldu fakat ben satmayı pek düşünmedim. Türkiye’de bunu yapabilen çok fazla kimse yok. Bu maketleri satarsam bunlar tahminen kaybolup gidecek, ben de bunu gelecek jenerasyonlara bırakmak gayesiyle yapıyorum. İleride çalışmalarımdan bir müze oluşturmak istiyorum” diye konuştu.
