Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Kararlıyız enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyon düşüşünün 2024’ün ikinci yarısında kendisini göstereceğini vurgulayarak, “Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36’ya, 2026 yılında ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Kararlıyız, enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz” dedi.

Şimşek, dün TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti:

KÜRESEL FAİZDE BEKLENTİ

“Önümüzdeki yılın ikinci yarısından sonra küresel faiz indirimlerinin başlaması bekleniyor; bu, bizim programımız açısından da olumlu. Çünkü 2024’te gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları muhtemelen daha olumlu olacaktır. Ayrıca, salgın sonrası hızla artan fiyatları da yılbaşından bu yana zayıflamaktadır.

DÜŞÜŞ TRENDİNE GİRDİ

Milletimizin refahını artırmak için ortaya bir program koyduk. Bunun için en büyük önceliğimiz fiyat istikrarıdır. Bu nedenle de Orta Vadeli Program’ın ana hedefi enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamaktır. Çünkü enflasyonu düşürmeden kalıcı refahı sağlayamayız. Bu amaçla başlatılan parasal sıkılaştırma süreci devam ediyor. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla parasal sıkılaştırmayı destekliyoruz. Para, maliye ve gelirler politikaları arasındaki eş güdüm güçlendirilirken önümüzdeki dönemde verimlilik artışı odaklı yapısal dönüşümü önceliklendireceğiz. Ağustos ayından itibaren aylık enflasyon bir düşüş trendine girmiştir.

2024’ÜN İKİNCİ YARISI KRİTİK

Eylül ayında çekirdek enflasyon yüzde 5.3’tü, ekimde yüzde 3.7, kasımda yüzde 2 civarına geriledi. Yani enflasyondaki ivme kaybı çok net bir şekilde ortadadır ve 2024 yılı hedeflerimizle uyumlu bir patikaya doğru evrilmiştir. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerine bakarsanız son iki ayda 5 puan gerilemiş ve hedeflerimize yakınsamıştır. Yıllık enflasyon düşüşü 2024’ün ikinci yarısında kendisini gösterecektir. Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36’ya, 2026 yılında ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Piyasa, önümüzdeki yıl ve sonraki hedefleri satın almaya başlamış durumdadır.

2023’TE BÜYÜME YÜZDE 4.4

Bu sene büyümenin yüzde 4.4 olması bekleniyor. Bu size düşük gibi gelebilir ama dünya ortalamasının 1.5 katı civarında bir büyümeden bahsediyoruz, gelişmiş ülkelerin de 3 katı hızlı büyüyoruz.

İSTİHDAM ARTTI

Rakamlara baktığımız zaman, istihdam artmış, işsizlik tek haneye düşmüştür. Ekim 2023 itibarıyla toplam istihdam yıl sonuna göre 812 bin kişi artmış yani 32 milyon istihdam söz konusu. Çalışma çağındaki nüfus bizim için büyük bir avantaj. Bu fırsatı iyi değerlendirmek için işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinlikleri artırıyoruz. Yeşil ve dijital dönüşümle nitelikli istihdamı artırıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir