Etkinlikler iptal edildi: Trabzon’da Kalandar kutlamasız geçti

Trabzon’da her yıl ocak ayının 13’ünü 14’üne bağlayan gece kutlanan Kalandar Gecesi etkinlikleri bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Pençe – Kilit Harekâtı Bölgesinde vefat eden askerler nedeniyle bu yıl iptal edildi.

İlk olarak Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), kent merkezinde düzenlenmeyi planlandığı Kalandar Kutlaması organizasyonunu iptal etti. Yapılan resmi açıklamada, 13 Ocak 2024 Cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanan etkinliğin, hayatını kaybeden anısına saygı göstermek amacıyla iptal edildiği belirtildi. Daha sonra geleneksel olarak Maçka’nın Livera (Yazlık) köyünde yapılan kutlamaların da muhtarlara yapılan ‘kutlama yapılmaması’ talimatı ile iptal edildiği öğrenildi.

KALANDAR GECESİ NEDİR?

Rumi takvime göre yılbaşı olan ve yılın ilk ayı olan Kalandar’da geleneksel çocuklar dışarı çıkar ve evleri dolaşmaya başlarlar. Ellerindeki poşetleri evlerin kapısına koyup zile bastıktan sonra ev ahalisinin poşetin içine koyacakları hediyeleri beklerler ve bu sırada da bazı maniler söylerler. Geleneğe göre insanlar yüzlerini boyayarak ‘Karakoncoloz’ adı verilen kötücül yaratık şekline girerler. Kutlamalarda kemençe, davul-zurna ve tulum eşliğinde horon oynanıyor. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir