IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF ve Dünya Bankası, Avrupa Ekonomilerine İlişkin Tahminlerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları çerçevesinde, Avrupa bölgesi ekonomileriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleri hakkındaki sorular üzerine IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, 2024’ün ikinci yarısında yaşanan güçlü büyüme ivmesinin devam ettiğini ve bu durumun büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmelerine sebep olduğunu belirtti. Kammer, küçük bir artış olsa da tarifelerin ve belirsizliklerin negatif etkilerini telafi ettiğini ifade etti.

Alfred Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini vurgulayarak, ekonomi ekibinin dezenflasyon programını başarıyla uyguladığını dile getirdi. Dezenflasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyleyen Kammer, bunun için daha katı bir makroekonomik politika uygulanması gerektiğini belirtti ve bunun temel dayanağının sıkı bir maliye politikası olduğunu ifade etti.

Kammer, enflasyonla mücadele çabalarının uzadıkça ekonominin kırılgan ve öngörülemez şoklara daha fazla maruz kalacağını dile getirerek, dezenflasyon programının hızlanması gerektiğini vurguladı.

IMF’nin 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminlerinin hafifçe revize edildiği ancak gelecek yıla ilişkin tahminlerin sabit kaldığı belirtilmişti. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,7’lik bir büyüme oranıyla dip yapmasının beklendiği ve 2026’da ise yüzde 3,2’lik bir büyüme oranına hızlanmasının öngörüldüğü ifade edilmişti.

IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde ise Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini öngördüğü hatırlatıldı.

Related Posts

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Kripto yatırımcıları dikkat: Bugün o işlem için son gün!

Binance TR, kullanıcılarına kimlik doğrulama işlemlerini tamamlamaları için uyarıda bulundu. Yasal düzenlemeler doğrultusunda, bugün işlemlerini tamamlamayan kullanıcıların hesapları geçici olarak durdurulacak.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

Şimşek ve Bessent görüştü: Türkiye-ABD hattında yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile yaptığı görüşmeye dair açıklamasında, Türkiye’nin ticaret, enerji, yapay zeka ve savunma dahil pek çok alanda ABD ile stratejik ortaklığı derinleştirmekte kararlı olduğunu söyledi. Şimşek, “Bu işbirliği bölgesel barışa da katkı sağlayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir