Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza hakkında uzmanlar uyarıda bulunuyor. Özellikle gençleri, sosyal medyanın oluşturduğu mükemmellik algısından korumak gerektiğini belirten Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, Cumhuriyet’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dönmez, anoreksiya nervozanın ciddi psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, “Beslenme kısıtlandığı zaman vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller ve elektrolitler yeterli düzeyde alınamaz. Bu durumda kas ve kemik erimeleri, diş sorunları, böbrek işlev bozuklukları, hatta böbrek yetmezliği, sinir hücresi hasarı ve beyin küçülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yeterince yağ dokusu olmaması durumunda üreme hormonlarının düzgün çalışamaması ve dolayısıyla doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi.

Görsel ve sosyal medyanın hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Dönmez, “Toplumun beklentilerine göre, zayıf olan kadın daha çok beğenilir, örnek alınır, başarılı ve iradeli olarak görülür. Ancak, bu algı aslında bazı sektörlerin para kazanma amaçlı geliştirdiği bir yanılsamadan ibarettir. Bu yanlış bakış açısı genç kadınları erken yaşlardan itibaren baskı altına alır. Ergenlik döneminde, bu toplumsal ve sosyal baskılar birleşerek yeme bozukluğu riskini artırır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.